Herbouwwaarde

Een herbouwwaarde van een VvE bepalen is zeer specialistisch werk dat enkel door vakmensen kan worden bepaald. Bij gewone woningen wordt er gewerkt met het aantal kubieke meters die vervolgens wordt vermenigvuldigd met een prijs per kuub waaruit een herbouwwaarde komt. Doordat iedere VvE anders is, is er altijd een inspectie, waarvan wij de kosten dragen.

Bij onderverzekering loopt u het risico dat de dekking van uw opstalverzekering onvoldoende is. Terwijl u bij oververzekeren structureel teveel premie betaalt. Terwijl het bedrag boven de herbouwwaarde bij een schade niet zal worden uitgekeerd.

De voordelen van een inspectie:

  • Er ontstaat geen discussie over de waarde bij een calamiteit
  • U voorkomt onderverzekering
  • U voorkomt een onnodig hoge premie
  • U ontvangt tips op het gebied van brandpreventie

Vorkclausule:

De vorkclausule wordt gebruikt bij opstalverzekeringen waarbij vaststaat dat de klant, in geval van totaalverlies, niet overgaat tot herbouw in de oude toestand, maar goedkoper zal herbouwen. De clausule noemt het bedrag dat ten hoogste vergoed wordt als de klant minder herbouwt. Bij opname van deze clausule wordt de premie berekend over het gemiddeld van het verzekerd bedrag en de vorkclausule.

Voorbeeld: U heeft een VvE die in de huidige staat een herbouwwaarde van € 10.000.000,- heeft. Indien de VvE bij brand verloren gaat weet u zeker dat u niet in de huidige bouwstijl wil terugbouwen, maar liever kiest voor moderne, goedkopere bouw. De bouwkosten voor een modern complex bedragen € 5.000.000,- Door gebruik te maken van de vorkclausule wordt bij een gedeeltelijke schade de herbouwwaarde als uitgangspunt genomen en bij een totaalverlies wordt € 5.000.000,- uitgekeerd. De premie wordt berekend over € 7.500.000,- waardoor uw premie dus 25% goedkoper wordt.

Wie taxeert de herbouwwaarde?

Wie bepaalt de herbouwwaarde van de vereniging van eigenaren? Sommige verzekeraars dragen zelf deze kosten, andere verzekeraars verwachten dat u zelf een taxatierapport verzorgt. Pas vanaf het moment dat een verzekeraar het taxatierapport in bezit heeft is er een garantie tegen onderverzekering.

Aegon

  • Bij Aegon wordt er altijd verwacht dat de Vereniging van Eigenaren zelf een taxateur inschakelt voor het taxeren van de herbouwwaarde. De minimale kosten zijn € 484,- of anders € 16,34 per appartement incl. BTW.

Centraal Beheer Achmea

  • Bij meer dan 10 appartementen moet u zelf een taxateur inschakelen. Bij minder dan 10 appartementen is het niet in alle gevallen verplicht. De minimale kosten zijn € 325,- of anders € 25,- per appartement incl. BTW.
  • De garantie tegen onderverzekering geldt zes jaar lang.

Delta Lloyd

  • Bij Delta Lloyd wordt er altijd vanuit de verzekeraar een taxateur gestuurd die de herbouwwaarde berekend. De kosten worden gedragen door de verzekeraar.

REAAL

  • Bij REAAL wordt er altijd vanuit de verzekeraar een taxateur gestuurd die de herbouwwaarde berekend. Bij herbouwwaardes onder de € 500.000,- bepalen wij deze voor u. De kosten worden gedragen door de verzekeraar.